4 kat daha hızlı ısınıyor! Bilim insanları felaket konusunda uyardı

Reading Üniversitesi, Okyanus Sıcaklıklarındaki Hızlı Artışı Araştırdı

Reading Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar, okyanus yüzey sıcaklıklarının 1980’lere göre dört kat daha hızlı arttığını belirledi. 1980’lerde on yılda sadece 0,06°C yükselen okyanus sıcaklıkları, günümüzde 0,27°C’ye kadar çıktı. Bu artışın doğrusal olmadığı ve sürekli hızlandığı ortaya çıktı.

Bazı durumlarda El Niño etkisinin rol oynadığı bu artışın çoğunun okyanusların alışılmadık derecede fazla ısı emmesinden kaynaklandığını ifade eden bilim insanları, son on yılda meydana gelen sıcaklık artışının yüzde 44’ünün okyanusların hızla ısınmasıyla ilişkili olduğunu belirtti.

Reading Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, okyanusları dev bir küvet gibi düşünerek durumu açıklıyor. Geçmişte sıcak su musluğunun yavaşça aktığını ve okyanus sıcaklıklarının her on yılda sadece hafifçe yükseldiğini belirten uzmanlar, şimdi ise bu musluğun tamamen açık olduğunu ve ısınmanın çok daha hızlı gerçekleştiğini dile getiriyor.

Yapılan çalışmanın en dikkat çekici sonuçlarından biri, mevcut trendin devam etmesi durumunda önümüzdeki 20 yıl içinde okyanus sıcaklıklarının son 40 yılda toplamda artan sıcaklığı aşabileceği yönünde.

Bu araştırmada, okyanus sıcaklıklarını yükselten bazı olası faktörler detaylı bir şekilde incelendi. Hunga Tonga-Hunga Ha’apai volkanik patlamasının neden olduğu su buharı artışı, deniz taşımacılığındaki düzenlemelerle azalan soğutucu aerosoller ve Güneş’in şu anda zirvede ısınma döngüsünde olması gibi unsurlar, hızlı ısınmaya katkıda bulunan etmenler olarak sıralandı. Ancak, araştırmacılar, bu faktörlerin mevcut sıcaklık artışını tam olarak açıklayamadığını belirtiyor.

Isınma, Tarım Ürünlerini Tehdit Ediyor

Reading Üniversitesi’nden meteorolog Chris Merchant, bu hızlı ısınmanın küresel enerji dengesindeki değişiklikle yakından ilişkili olduğunu vurgulayarak, nedenin anlaşılmasının kritik önem taşıdığını belirtiyor.

Bilim insanları, artan sıcaklıkların vahşi yaşamı büyük ölçüde tehdit ettiğini, tarım ürünlerinin yok olmasına neden olarak milyonlarca insanı açlığa sürüklediğini ve hastalıkların artmasına yol açarak küresel sağlık krizine sebep olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

iOS 26 çıplaklık algıladığında kamerayı kapatacak

Apple’ın yeni işletim sistemi güncellemesi iOS 26, FaceTime kullanıcılarını doğrudan etkileyen yeni bir güvenlik özelliğiyle geliyor. Geliştirici betasında keşfedilen bu özelliğe göre, lamerada çıplaklık algılanması halinde hem görüntüyü hem de sesi otomatik olarak durduruyor.

Spotify’ın Haftalık Keşif bölümüne yeni özelleştirme seçeneği

Spotify’ın kullanıcılarına sunduğu Haftalık Keşif bölümüne artık farklı müzik türleri için buton eklendi.

Microsoft, Xbox tarafında toplu işten çıkarmalara hazırlanıyor

Microsoft’un yeniden yapılanma süreci, özellikle Xbox ekibini sert bir şekilde vuracak gibi görünüyor. İşten çıkarmaların çoğunun Avrupa bölgesinde olacağı tahmin ediliyor.

BYD’nin SEAL U modeli ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ seçildi

BYD SEAL U modeli Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) üyelerinin oylarıyla 2690 puan alarak, “Türkiye’de Yılın Otomobili” seçildi. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, “Hem elektrikli hem de şarj edilebilir hibrit versiyonuna sahip SEAL U, Türkiye’de Yılın Otomobili Ödülü’nü kazanarak, bu başarılara bir yenisi ekledi” dedi.

Son dakika… ChatGPT çöktü mü? Dünya genelinde ChatGPT’ye erişim sorunları yaşandı

OpenAI’ın yapay zeka asistanı ChatGPT’ye dünya genelinde erişim sorunları yaşandı. Uzun süren kesintinin ardından yapay zeka asistanı akşam saatlerinde yeniden kullanıma açıldı.