Dünyada ve ülkemizde önemli halk sağlığı sorunu!

Kronik Böbrek Hastalığı ve Önemi

Dr. Yasin Yılmaz, kronik böbrek hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Hastalığın dünyada ve ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Yılmaz, böbrek hastalığının erken dönemde önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir olduğunu vurguladı. Ancak, hastalığın farkındalığının yetersiz olması nedeniyle çoğu kişinin erken teşhis edemediğini ve son dönem böbrek yetmezliği riskinin arttığını ifade etti. Böbrek sağlığının önemi sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda da unutulmaması gerektiğini belirten Yılmaz, belirtiler arasında sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma ve yanma, kırmızı veya kahverengi renkte idrar yapma gibi durumlarda mutlaka hekime başvurulması gerektiğini söyledi.

Ülke genelinde toplum bilincini artırmak ve erken teşhisin önemini vurgulamak amacıyla düzenli olarak hizmet içi eğitimler ve halka yönelik bilgilendirme programları düzenlendiğini ifade eden Yılmaz, her yıl Mart ayının ikinci Perşembesi Dünya Böbrek Günü olarak kutlandığını ve 2025 yılının temasının “Böbreklerinize İyi Bakın! Böbrek Sağlığınızı Korumak, Geleceğinizi Korumaktır!” olarak belirlendiğini belirtti.

Hastalıktan korunma yolları konusunda da önerilerde bulunan Yılmaz, düzenli egzersiz yapılması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi, vücut ağırlığının kontrol altında tutulması, tuz tüketiminin azaltılması, yeterli sıvı alımı yapılması, sigara içilmemesi, ağrı kesici ilaçların kontrollü kullanılması, kan basıncı ve kan şekerinin düzenli olarak ölçülmesi, ilaçların hekim kontrolünde kullanılması, risk grubundakilerin düzenli olarak böbrek kontrolünden geçmeleri gerektiğini söyledi.

Dr. Yasin Yılmaz, Dünya Böbrek Günü vesilesiyle vatandaşları böbrek sağlıklarını korumaya ve düzenli kontrollerini yaptırmaya davet etti.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte, hava sıcaklıkları ülke genelinde normalin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcakların terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybına yol açarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.