Uzmanlara göre eurodaki yükseliş Türk ihracatçısını destekliyor

Anadolu Ajansı (AA)

Döviz piyasalarında euro/dolar paritesindeki yükseliş, Türk ihracatçıları için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, bu durumun gelecekte dış ticaret verilerine olumlu şekilde yansıyacağını belirtiyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Önce Amerika” politikalarının küresel ekonomiye etkileri giderek artıyor. ABD ile Çin arasındaki tarife savaşları, küresel piyasalarda yüksek risk algısına neden olurken, ABD ekonomisinde olası bir durgunluk endişesi de yayılıyor.

ABD dolarının diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi, son 3 yılın en düşük seviyesi olan 99,014’e gerileyerek önemli bir düşüş yaşadı. Bu durum, yatırımcıların Trump’ın politikalarına tepki olarak dolar varlıklarını satmalarına ve dolara olan baskının artmasına neden oldu.

EURO/DOLAR PARİTESİ

Aynı dönemde euro/dolar paritesi Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviye olan 1,1474’ü gördü, daha sonra 1,1365 seviyesine geriledi. Uzmanlar, paritedeki yükselişin Türkiye ihracatçıları için olumlu etkileri olacağını ve bu durumun gelecekte dış ticaret verilerine yansımasının beklendiğini belirtiyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ocak-mart döneminde gerçekleştirdiği 65 milyar 305,6 milyon dolarlık ihracatın yüzde 51’i Avrupa ülkelerine yapıldı. Avrupa’ya yapılan ihracatın toplam değeri ise 33 milyar 70,8 milyon dolara ulaştı.

“EURO YATIRIMCILARIN GÜVENLİ LİMANI HALİNE GELİYOR”

Bahçeşehir Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Rahmi İncekara, ticaret savaşları ve gümrük tarifelerindeki artışın küresel piyasalarda dalgalanmaya neden olduğunu belirtti. İncekara, ABD ekonomisindeki durgunluk endişelerinin, hisse senedi ve tahvil piyasalarında sert satışlara yol açarak dolardaki zayıflamayı hızlandırdığını söyledi. Ayrıca, “Yatırımcılar dolar yerine euro gibi alternatif para birimlerine yöneldi. Dolar küresel risk algısıyla değer kaybederken, euro yatırımcıların güvenli limanı haline geliyor.” şeklinde konuştu.

“PARİTE, ARTIŞINI SÜRDÜRDÜKÇE OLUMSUZ YANSIMALARINI DIŞ TİCARET VERİLERİNDE GÖRECEĞİZ”

Aynı zamanda, AB’ye yapılan ihracatın euro bazında artış göstermesi, genel ihracat rakamlarının artmasına neden oluyor. İncekara, “Euronun değer kazanması sayesinde, yaptığımız ihracatın daha fazla dolar geliri elde etmesini sağlıyoruz. Bu durum, Türkiye’nin cari açığını azaltmada olumlu etkilere sahip olabilir. Parite, yükselmeye devam ederse, dış ticaret verilerimizde bu olumlu etkileri daha net bir şekilde göreceğiz.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,25 değer kazanarak 9.134,68 puandan tamamladı.

Rekabet Kurumu onayladı; N11 artık Birleşik Arap Emirlikleri sermayeli

Rekabet Kurumu onayladı; N11 artık Birleşik Arap Emirlikleri sermayeli

N11 resmen satıldı! Rekabet Kurumu onayladı

N11 Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri AŞ’nin tamamının DMSF Holding Limited’e devrine Rekabet Kurumu onay verdi. N11’in tüm payları ve tek kontrolü artık Abu Dabi merkezli DMSF Holding Limited’te olacak. Onay kararı kurumun resmi internet …

Türkiye’nin en zengin 100 insanı açıklandı

Forbes Dergisi, Türkiye’nin en varlıklı 100 ismini açıkladı. Murat Ülker’in ilk sırada yer aldığı listeye 4 yeni isim dahil oldu.

BIST 30 güne düşüşle başladı

Borsa İstanbul BIST 30 endeksi güne yaklaşık yüzde 0,1 düşüşle 10.445,00 puandan başladı.

Ekonominin sırtındaki yük: “Tam yükseliş getirecekti ki…”

TÜİK enflasyonu yıllık bazda 37,86, aylık bazda ise yüzde 3 olarak açıklandı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı beklentilerin altında gerçekleşti. Ekonomistler açıklanan verileri çok iyimser bulmazken, enflasyon oranı pek çok alanı etkilenmesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir