Türkiye’de emek krizi: Çalışmak yetmiyor, emek değersizleşiyor

Türkiye’de Çalışanların Ücretleri Arasındaki Adaletsizlik Gittikçe Artıyor

Ekonomi yönetiminin yüksek enflasyonda ücret artışlarını neden göstermesiyle yurttaşlar uzun ve zorlu çalışma koşullarına karşılık verilen ücretlerle ayın sonunu getiremiyor. Araştırmalar, Türkiye’de birçok çalışma alanında ücretlerin asgari ücret düzeyine yaklaştığını gösteriyor.

Önceki dönem Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in 2022’de açıkladığı asgari ücretli oranı yüzde 22’yken Merkez Bankası verilerine göre çalışanların yüzde 43’ü asgari ücret alıyor. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİKAR) ise her yıl yayınladığı raporlarda ücretli kesimin yarısının asgari ücret ve civarında maaş aldığına dikkat çekiyor. Üstelik raporlara göre kişi başına brüt ücretlerin, kişi başına katma değere oranı 2006 yılından bu yana geriledi, çalışma hayatında verimlilik artışına karşın ücretler düştü. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Ağustos 2024’te yayınladığı, Prof. Aykut Kibritçioğlu imzalı araştırmaya göre, özellikle 2000’lerden bu yana maaşlar kişi başı GSYH’nin yarısına doğru azaldı. 1974- 2002 arasında asgari ücretten yüksek olan ortalama ücretler, 2005’ten bu yana asgari ücrete yaklaştı.

‘FIRSAT ADALETSİZLİĞİ’

Ekonomist Arda Tunca Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede, “Emeğin pazarlık gücü törpülendi. Emek, sistematik biçimde değersizleşiyor” diyerek Türkiye’nin düşük ücretli ve düşük verimli, yaratıcılıktan uzak sektörleri önceliklendiren bir ekonomik modele sıkıştığı görüşünü ifade etti. Tunca, AKP’nin politikaları ve topluma yansımasına ilişkin şu ifadeleri kullandı: “AKP’nin sermaye yanlısı tercihi, emek aleyhine neredeyse acımasız bir politika mimarisine dönüşmüş durumda. Emeğin bu şekilde değersizleştirilmesi, sadece bir ekonomik tercih değildir. Siyasal bir yönelimin sonucudur. Toplumda orta sınıf eriyor, gençler eğitimle sınıf atlayamayacaklarını gördükçe umutsuzluğa kapılıyor. Gelir adaletsizliğiyle birlikte fırsat adaletsizliği de derinleşiyor. Türkiye’nin emeğe yaklaşımı, toplumun genel değerler sistemini de şekillendiriyor.

Related Posts

Bosch yüzlerce kişiyi işten çıkaracak

Otomotiv satışlarının düşmesine bağlı olarak Reutlingen tesisinde yeniden yapılandırma kararı alan Bosch 1.100 kişiyi işten çıkaracak.

Türkiye’nin 19 yıllık inşaat devi iflasın pençesinde. Bugüne kadar 84 projeyi tamamladı. 3 bin firmaya iş imkanı sunuyor

Bursa merkezli Atış Yapı, ekonomik zorluklar nedeniyle konkordato talep etti. 19 yıllık inşaat devi, yeniden yapılanmayla güçlenmeyi hedefliyor, paydaşlarına şeffaflık ve güven vadediyor. Bursa’nın önde gelen inşaat ve gayrimenkul …

Eski tip ehliyetler kullananlar dikkat: Yenilemek için son 10 gün

Eski tip ehliyetler kullananlar dikkat: Yenilemek için son 10 gün

Dünyada en çok petrol üreten ülke açıklandı: Ne Suudi Arabistan ne de İran, Zirvedeki ülkeye hepsini solladı

Küresel ekonominin can damarı olan ham petrol, ülkelerin jeopolitik gücünde belirleyici rol oynamaya devam ediyor. Uluslararası enerji kuruluşlarının 2025 yılına ilişkin tahminleri, dünya genelinde en çok ham petrol ve kondensat (hafif hidrokarbonlar) üreten ülkeleri ortaya koydu. Verilere göre, ABD zirvedeki yerini korurken Suudi Arabistan ve İran gibi dev üreticileri geride bıraktı.

ATM’lerde şifre zorunluluğu geliyor: Yeni dönem yarın başlıyor

Kart kullanan kişiler için mobil bankacılık üzerinden belirli aralıklarla şifre değiştirme zorunluluğu bulunuyordu. Ancak bu kural ATM birimleri için de geçerli olacak. Peki bu sistem ne zaman başlıyor? İşte detaylar…

Seyahat Acentaları Birliği’nden Schengen vizesi açıklaması: “Asıl sorun randevularda!”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Avrupa Komisyonu’nun 15 Temmuz 2025 tarihli uygulama kararının ardından yaptığı değerlendirmede, son iki yıldır vize sorunları konusunda ciddi bir mesai …