AB, Meksika’yı “standart risk” ülkesi ilan etti

Meksika, Ormansızlaşma Yönetmeliği Nedeniyle Avrupa Pazarında Zorlu İhracat Düzenlemeleriyle Karşı Karşıya

Avrupa Birliği’nin ormansızlaşmadan arındırılmış ürünlere ilişkin yeni yönetmeliği, Meksika’yı 2025 yılı itibarıyla önemli ihracat düzenlemeleriyle karşı karşıya bırakıyor. AB, Meksika’yı “standart riskli ülke” olarak nitelendirerek, ülkenin Avrupa pazarına sunduğu ürünlerin ormansızlaşma içermediğini kanıtlamasını şart koşuyor.

Meksika Tarım, Ekonomi, Çevre ve Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada, alınan önlemlerin ihracatın kesintiye uğramayacağı vurgulanırken, kahve, kakao, palm yağı, kauçuk ve odun gibi ürünler artık daha sıkı takip altında olacak.

ÜRÜN TAKİBİ ZORUNLU HALE GELİYOR

Yeni yönetmeliğe göre, 2025 ve 2026 yıllarında ihraç edilecek ürünlerin orijinlerinin detaylı bir şekilde belgelenmesi gerekecek. Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı (Sader), ormansızlaşmayla ilişkilendirilen sektörlerle yapacakları anlaşmalarla yüzde 100 sürdürülebilir üretim hedefini benimseyerek bu konuda adımlar atmış olacak.

Doğal koruma alanlarının zarar görmemesi ve orman arazilerinin tarım kullanımına dönüştürülmemesi gibi şartlar, yeni yönetmeliğin temel unsurları arasında yer alıyor.

AVRUPA İLE TEKNİK DİYALOG BAŞLATILDI

Meksikalı yetkililer, üretici ve ihracatçılarla yakın temas halinde olduklarını belirterek Avrupa Komisyonu ile teknik düzeyde bir diyalog başlattıklarını açıkladı. İş birliği ile uyum sağlayarak ihracatın kesintisiz devamını garanti altına almayı hedeflediklerini belirten yetkililer, Avrupa’daki temsilcilikler aracılığıyla düzenli bilgilendirme ve uyum raporları sunacaklarını ifade etti.

2024’TE AB’YE YAPILAN İHRACATIN BİLANÇOSU

Meksika Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, 2024 yılında Avrupa’ya yapılan ihracat şu şekilde gerçekleşti:

  • Kahve: 140 bin 514 dolar
  • Kakao: 95 bin 157 dolar
  • Palm yağı: 492 bin dolar
  • Kauçuk: 22 bin 339 dolar
  • Odun: 3 bin 606 dolar

Büyük işletmeler için yeni kurallar 30 Aralık 2025’te, küçük ölçekli firmalar içinse 30 Haziran 2026’da yürürlüğe girecek. Üretici firmaların bu tarihlere kadar sistemlerini AB standartlarına uyarlama sürecine girmesi bekleniyor.

Related Posts

Aydınlı Minik Okçular Türkiye Birincisi Oldu

Kütahya’da düzenlenen geleneksel okçuluk finallerinde Aydın, minik okçularıyla başarı kazandı.

Hasadı bitti: Gür ormanlarda üretiliyor, kilosu altınla yarışıyor

Gür ormanlarda üretilen tescilli Sinop kestane balının hasadı tamamlandı.

DEM’den Bahçeli’ye destek: Kürt Cumhurbaşkanı neden olmasın… CHP’ye çağrı

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olsun, bir Kürt, diğeri Alevi olsun” sözlerine destek çıktı.

Tahran Su Kriziyle Yüz Yüze

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tahran’daki su azlığının endişe verici olduğunu belirtti.

Tarihi eser kaçakçılığına jandarma darbesi: 250 sikke, 404 obje bulundu

Mersin’de jandarma ekipleri tarafından yapılan operasyon sonucunda tarihi eser niteliği taşıdığı değerlendirilen 250 sikke ve 404 obje ele geçirildi, bir şüpheli gözaltına alındı.

2025 uzaylılarla tanışma yılı mı olacak? Baba Vanga ve Yaşayan Nostradamus’tan aynı kehanet!

Bulgar kâhin Baba Vanga ve “Yaşayan Nostradamus” olarak bilinen Brezilyalı medyum Athos Salomé, 2025 yılının dünya için dönüm noktası olacağına inanıyor. 1996 yılında 84 yaşında vefat eden Vanga, koronavirüs pandemisi, Prenses Diana’nın ölümü ve 11 …