Prof. Dr. Kiraz: Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz: “İklim Değişikliği Böbrek Sağlığını Etkiliyor”

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, iklim değişikliğine bağlı olarak sıcak hava koşullarının böbrek yetmezliği riskini artırabileceğini belirtti. Genç yaşlarda bile böbrek problemleriyle karşılaşmanın mümkün olduğunu vurgulayan Kiraz, “Nem ve sıcaklığın arttığı ve uzun süre güneşin etkisinin hissedildiği gecelerde su ihtiyacı artar. Bu nedenle yatak odasında daima bir su kaynağı bulundurmalısınız.” şeklinde konuştu.

İklim değişikliğiyle birlikte tüketim alışkanlıklarının da değişmeye başladığını belirten Prof. Dr. Kiraz, aşırı sıcak ve ani soğuk hava şartlarının doğanın yanı sıra insanları da etkilediğini vurgulayarak, dikkat edilmesi gereken noktaların arttığını dile getirdi.

Türkiye’de sıcaklığın ve nemin artmasıyla uzun süren tropikal gecelerin görülmeye başladığını ifade eden Kiraz, “Nem ve sıcaklığın arttığı, güneşin etkisinin uzun süre yaşandığı gecelerde su ihtiyacı artar. Bu nedenle yatak odanızda su bulundurun. İklim değişikliğine bağlı olarak böbrek yetmezliği riski artabilir, bu yüzden düzenli tıbbi kontrollerinizi yaptırın.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün sıcaklıktaki artışa dikkat çektiğini belirten Kiraz, gelecek yıllarda yaşlı ölüm oranlarında artış yaşanabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Kiraz, “Yaşam tarzımızı değiştirmez ve bilgi eksikliklerimizi gidermezsek ölüm oranları çok daha yüksek olabilir. Bu nedenle, su tüketimine dikkat edilmeli ve böbrek sağlığı düzenli olarak kontrol edilmelidir.” şeklinde konuştu.

“Yeryüzü Sularından Yer Altı Sularına Doğru Geçiş Yapıyoruz” – Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz

Kiraz, içme suyu kaynaklarının azalmasıyla birlikte iklim değişikliği nedeniyle yer altı sularının da kirlenmeye başladığını belirtti. Kuyu veya tulumba suyu içerken dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Kiraz, “Suların içeriği ve tadı değişebilir, bu nedenle içmeden önce kaynatmak veya laboratuvara kontrol ettirmek önemlidir. Dezenfeksiyon işlemlerine dikkat edilmeli ve suyun temizliği sürekli takip edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

İklim değişikliği nedeniyle su kaynaklarının azalması ve kalitesinin düşmesiyle böbrek hastalıklarının yaygınlaşabileceğini belirten Kiraz, kendi araştırmalarını da bu doğrultuda yoğunlaştıracağını açıkladı.

Kiraz, “Su tüketimi artırılmalı, böbrek fonksiyonları düzenli olarak kontrol edilmeli. İklim değişikliği karşısında sağlığımızı korumak için bilinçli adımlar atmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Her maden suyu aynı değil, içmeden önce etiketine bakın!

Görünüşte sıradan bir içecek… Oysa içindeki minerallerle vücudu baştan aşağı etkiliyor! Uzmanlar uyarıyor: “Her maden suyu aynı değil, içmeden önce etiketine bakın!”

Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte, hava sıcaklıkları ülke genelinde normalin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcakların terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybına yol açarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.