Alzheimer riskini azaltmak mümkün

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede: Kronik Hastalıklar Beyin Sağlığını da Etkiliyor

Sağlık Bakanlığı’nın diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi rahatsızlıklara yönelik önleme ve farkındalık çalışmaları Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede tarafından değerlendirildi. Tatlıdede, bu kronik hastalıkların sadece kalp ve damar sağlığını değil aynı zamanda beyin sağlığını ve Alzheimer riskini de etkilediğini belirtti.

Lancet Demans Önleme, Müdahale ve Bakım Daimi Komisyonu raporuna atıfta bulunan Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol (LDL), sigara kullanımı ve aşırı alkol tüketiminin kontrol altına alınarak demans riskinin yüzde 14 azaltılabileceğini vurguladı.

Tatlıdede, damar sağlığımızı koruyan faktörlerin beyin sağlığı açısından önemli olduğunu ve görme, duyma kayıplarının tedavisinin demans riskini yüzde 9 azaltabileceğini söyledi. Ayrıca, izole olmamak, sosyalleşmeyi artırmak ve depresyon varsa tedavi ettirmenin de riski yüzde 8 azaltabileceğini belirtti.

Aktif Bir Yaşam, Sağlıklı Beyin

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, obeziteyi azaltmak ve düzenli egzersiz yapmanın beyin sağlığı için önemli olduğunu söylerken, hava kalitesinin de etkili olduğunu dile getirdi. Temiz hava solumanın beyin sağlığı için kritik olduğunu belirten Tatlıdede, beyin sağlığını korumak için kafa travmalarından da kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Beyninize Yapacağınız Her Yatırım Değerli

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, eğitim süresinin demans riskini azalttığını ve zihinsel olarak aktif kalmak gerektiğini söyledi. Yeni bir dil veya müzik aleti öğrenmenin hastalığın ortaya çıkmasını geciktirebileceğini vurgulayan Tatlıdede, beyne yapılan yatırımların beyin fonksiyonlarını koruduğunu ve hastalıkla baş etmede yardımcı olduğunu belirtti.

Yapay Zeka, Beyni Geliştirir, Yanlış Kullanımı Tembelleştirir

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, teknoloji kullanımının bilişsel bozulma riskini azaltabileceğini ancak yapay zekanın doğru kullanımının önemli olduğunu belirtti. Kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimlerinin beyinde etkili olduğunu vurgulayan Tatlıdede, bireylerin kendi öğrenme tarzına uygun egzersizlerle beyinde etkin anlama, öğrenme ve hatırlama yeteneğinin artabileceğini belirtti.

“Beyninizi Genç Tutmak Sizin Elinizde”

Yaşlanma sürecinin bireyler arasında farklılık gösterdiğini ve beynin iyi yaşlanması için bazı faktörlerin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, sosyal ilişkilerin güçlü olması, sürekli yeni şeyler öğrenme, fiziksel aktivitelerde bulunmanın beyin sağlığı için önemli olduğunu dile getirdi. Beyninizi genç tutmanın mümkün olduğunu belirten Tatlıdede, “Süper yaşlı” olarak adlandırılan kişilerin beyinlerinin orta yaş seviyesinde fonksiyon gösterdiğini söyledi.

Related Posts

Uzmanlardan sıcak havalarda artan ‘Salmonella’ bakterisi uyarısı

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklık artışıyla çoğalan Samonella bakterisi tehlikesine karşı gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemini aktardı.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Prof. Dr. Kiraz: Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

Prof. Dr. Kiraz: Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

Her maden suyu aynı değil, içmeden önce etiketine bakın!

Görünüşte sıradan bir içecek… Oysa içindeki minerallerle vücudu baştan aşağı etkiliyor! Uzmanlar uyarıyor: “Her maden suyu aynı değil, içmeden önce etiketine bakın!”

Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte, hava sıcaklıkları ülke genelinde normalin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcakların terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybına yol açarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.