İncirlik Hava Üssü’nden yapılan açıklamaya göre, ABD Hava Kuvvetleri’nin 9’uncu Seferi Bombardıman Filosu’na görevlendirilen B-1B tipi bombardıman uçakları, KC-135R Asena tankerleri ve F-16 Fighting Falcon’ları da içerecek şekilde, önceden planlanmış eğitim görevleri için Müşterek Nihai Saldırı Kontrolcüsü (JTAC) prosedürlerini ve yakın hava desteği eğitim misyonlarını uygulamak amacıyla Türk ordusuna entegre edildi.
KISA SÜRE KALDILAR
Bombardıman uçakları, sıcak yakıt ikmali için dün İncirlik Hava Üssü’ne geldi. Uçaklar, Türk Hava Kuvvetleri ile eğitim görevi için yola çıkmadan önce, 2 saatten daha kısa bir süre İncirlik Hava Üssü’nde kaldı.
ABD Hava Kuvvetleri 9’uncu EBS Komutanı Yarbay Stillwell, “Türk Hava Kuvvetleri ortaklarımızla yaptığımız ekip çalışması, NATO havacılarının müşterek çalışmasını ve profesyonelliğini ortaya koydu” diye konuştu.
ABD Hava Kuvvetleri 39’uncu Hava Üssü Kanat Komutan Yardımcısı Albay Robert Schoeneberg ise “İncirlik’teki bu tarihi sıcak yakıt ikmali operasyonunu desteklemekten ve anmaktan heyecan duyuyoruz. Bu, üssün benzersiz yeteneklerini ve stratejik konumunu gösteriyor” dedi.
İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçakların, eğitim misyonu kapsamında sıcak yakıt ikmali için dün İncirlik Hava Üssü’ne geldiklerini, bunun bölgedeki çatışmalarla ilgisinin bulunmadığını bildirdi.
Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı; ABD Hava Kuvvetlerinin 9. Seferi Bombardıman Filosuna görevlendirilen B-1B bombardıman uçakları, uzun süredir planlanan bombardıman görev gücü eğitim misyonu kapsamında sıcak yakıt ikmali için 31 Ekim Salı günü İncirlik Hava Üssü’ne gelmiştir.
B-1B bombardıman uçakları ile Türk KC-135R Asena tankerleri ve F-16’ları önceden planlanmış eğitim görevleri için Müşterek Nihai Saldırı Kontrolcüsü (JTAC) prosedürlerini ve yakın hava desteği eğitim misyonlarını uygulamışlardır.
ABD Hava Kuvvetleri 9. EBS Komutanı Yarbay Stillwell, yakıt ikmaliyle ilgili açıklamasında, “Türk Hava Kuvvetleri ortaklarımızla yaptığımız ekip çalışması, NATO havacılarının müşterek çalışmasını ve profesyonelliğini ortaya koydu.” ifadelerini kullanmıştır.
Uçakların İncirlik Üssü’nden yakıt ikmali yapmasının, bölgedeki çatışmalarla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.