Babasından öğrendiği işi 45 yıldır sürdürüyor: Meslek bitme noktasına geldi

Kalaycılık Mesleği Teknolojiyle Yarışıyor

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte zamanla eskimiş olan kalaycılık mesleği, günümüzde son bulma tehlikesiyle karşı karşıya. Eskiden büyüklerin evlerinde sıkça kullanılan bakır tencereler ve tavalar artık tozlu raflarda yerlerini almaya başladı. Bursa’da yaşayan 55 yaşındaki Yılmaz Erişen ise babasından aldığı miras olan bu mesleği özveriyle sürdürmeye devam ediyor.

Unutulmaya yüz tutmuş bu mesleğin nadir temsilcilerinden biri olan Erişen, günün erken saatlerinde dükkânını açarak işe başlıyor. Müşterilerin getirdiği bakır kaplara özenle ilgi gösteren Erişen, kalayladığı ürünlerle müşterilerinden takdir topluyor.

Bu mesleği 45 yıldır icra ettiğini dile getiren Erişen, “Ilkokul 3. sınıfa giderken okuldan sonra dükkâna gelerek başladım. 8 yaşından beri bu işin içindeyim. Babamın mesleği benim için kutsaldır. Çalışmaya gelmezsem kızarlardı, ‘burada iş varken sen burada oturuyorsun’ derlerdi” dedi.

“Meslek Geleceği Tehlikede”

Yeni neslin bu tür el sanatlarına ilgi göstermediğini ve dolayısıyla bu mesleğin geleceği için endişe duyduğunu belirten Erişen, “Gençlerin bu mesleklere olan ilgisi azalıyor. Bizden sonraki nesilde merak olmakla birlikte şimdiki gençler masa başı işleri tercih ediyor. Eskiden okulu bitiren çocuklar gelir, ‘çırak lazım mı’ diye sorarlardı. Şimdi ise kimse gelmiyor. Bu meslek bizimle birlikte yok olma noktasına geliyor” şeklinde konuştu.

“Geleneksel Meslekler Önemli”

Mesleğin yaşatılması için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Erişen, “Yeni bakır ürünlerin üretilmesiyle ayakta kalıyoruz. Bakır ürünler değişiyor, müşteriler özel siparişler vererek işimizi sürdürmemizi sağlıyor. Kahvaltı mekanları ve çay bahçeleri bakır kapları tercih ettikçe biz de varlığımızı sürdürebiliyoruz. Mesleğimizi devam ettirmek istiyoruz ancak zorlu bir süreçten geçiyoruz” diye konuştu.

“Kalay İşlemi Doğru Yapılmalı”

Bakır eşyaların kalay işleminin doğru kişilerce yapılması gerektiğine vurgu yapan Erişen, “Bakır eşyalar kullanıldıktan sonra kalayın dayanıklılığı için farklı bir kaba aktarılmalı. Kalayın sağlığa zarar vermesi değil, dayanıklılığı için bu önemlidir. Sokakta dolaşan seyyar kalaycılarla çalışmak yerine güvenilir kişilere başvurulmalıdır. Doğru kalay işlemi için kurşunsuz kalay kullanılmalıdır” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

İhracat birim değer endeksi nisanda arttı

İhracat birim değer endeksi, nisanda yıllık bazda yüzde 3,3, ithalat birim değer endeksi yüzde 1,1 artış gösterdi.

3 özel gıda laboratuvarına 2,4 milyon liralık ceza

Rekabet Kurulu, analiz ücretlerini birlikte belirleyip bilgi paylaşımı yaparak rekabeti ihlal ettiği tespit edilen üç özel gıda laboratuvarına toplamda yaklaşık 2,4 milyon TL para cezası verdi.

6 milyar dolar ihracat hedefi

Endüstriyel mutfak ekipmanları alanında Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise ikinci büyük fuarı olan HOSTECH by TUSİD, tüm dünyadan ve Türkiye’den en büyük toptancıları ve satın almacıları İstanbul’da buluşturdu.

Altın fiyatlarında yeni rekor mu geliyor? Uzman isimden dikkat çeken tahmin!

Altın fiyatları küresel gelişmelerin etkisiyle yeniden yükselişe geçti. Uzmanlar, piyasalardaki belirsizliklere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Yatırımcılar için yeni stratejiler öne çıkıyor.

İran-İsrail savaşı küresel piyasaları sarstı: Petrol yükseldi, borsalar düştü

Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilim, piyasalarda risk algısını tırmandırdı. Brent petrol dört gündür yükselirken, savunma ve enerji hisseleri değerlendi, Avrupa borsaları geriledi, yatırımcılar temkinli pozisyon aldı. Gözler şimdi hem G7 zirvesinde hem de Merkez Bankası’nın açıklayacağı ödemeler dengesi verilerinde.

Türkiye’de borsa dip yaparken, savaşta olan İsrail’in borsası artıya geçti

Cuma gecesi İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan çatışmalar, uluslararası piyasalarda büyük yankı uyandırdı. Jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte Borsa İstanbul’da sert düşüşler görülürken, çatışmanın ardından ilk kez işlemlere açılan Tel Aviv Borsası artıya geçti.