Bilim insanları açıkladı: Ölüm riskini %53 azaltıyor

Psikolojik Dayanıklılığın Uzun Ömre Etkisi!

BMJ Mental Health dergisinde yayımlanan bir çalışma, 50 yaş üstü 10.569 kişinin 12 yıllık sağlık verilerini inceledi. Araştırmacılar, katılımcıların psikolojik dayanıklılık düzeylerini, azim, sakinlik, amaç duygusu, özgüven ve zorluklarla başa çıkma becerileri gibi faktörler üzerinden ölçtüler.

Çalışmanın en önemli bulgularından biri, psikolojik dayanıklılığı yüksek olan bireylerin, daha düşük puan alanlara göre herhangi bir nedenden ötürü ölme risklerinin yüzde 53 daha düşük olduğuydu. Bu durum, psikolojik sağlamlığın uzun ömür için de kritik bir rol oynadığını gösteriyor. Araştırmacılar, bu ilişkinin kadınlarda daha belirgin olduğunu ve psikolojik dayanıklılığın cinsiyet ve hormonlardan etkilenen, yaşam boyu değişebilen bir özellik olduğunu belirtiyorlar.

Araştırmacılara göre, anlam duygusu taşımak, sosyal destek görmek ve olumlu duygular beslemek gibi faktörler, psikolojik dayanıklılığı güçlendirebileceği gibi birikmiş sıkıntıları azaltabilir. Olumlu düşüncelerin, zihinsel sağlık ile yaşam süresi üzerinde olumlu etkileri olabileceği vurgulanmaktadır.

Çalışmada, kanser ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları veya sağlıksız yaşam tarzı gibi faktörler de dikkate alınarak, psikolojik dayanıklılık ile yaşam süresi arasındaki güçlü ilişki gözlemlenmiştir. Ancak araştırmacılar, bu bulguların neden-sonuç ilişkisi kurmadığını ve genetik faktörler ile çocukluk deneyimlerinin dahil edilmediğini belirtiyor.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte, hava sıcaklıkları ülke genelinde normalin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcakların terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybına yol açarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.