Dr. Kamil Şarkışlalı, Volkan Konak’ın ölümünü yorumladı

Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı: Ani Ölümlerin Yüzde 90’ı Kalp Kaynaklı

Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Kamil Şarkışlalı, Haberler.com canlı yayınında Melis Yaşar’ın sunumuyla önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle sahnede hayatını kaybeden sanatçı Volkan Konak üzerinden kalp hastalıkları ve ani ölümler hakkında dikkat çeken değerlendirmeler yaptı. Dr. Şarkışlalı, kalp krizinin ön belirtileri, kriz anında yapılması gerekenler ve alınması gereken sağlık önlemleri hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

ANİ ÖLÜMLERİN YÜZDE 90’I KALP KAYNAKLI

Dr. Şarkışlalı, ani ölümlerin büyük çoğunluğunun kalp hastalıklarından kaynaklandığını belirterek, “Ani ölümlerin yüzde 90’dan fazlasının nedeni kalp hastalıklarıdır” dedi. Fiziksel efor ve stresin kalp ritim bozukluklarını tetikleyebileceğine dikkat çeken uzman, kalp rahatsızlıklarının çeşitli şekillerde ortaya çıkabileceğini vurguladı.

BÜYÜK ORGANİZASYONLARDA SAĞLIK ÖNLEMLERİ ŞART

Yoğun fiziksel efor gerektiren etkinliklerde sağlık önlemlerinin hayati önem taşıdığını belirten Dr. Şarkışlalı, “Büyük organizasyonlar düzenleniyorsa, sağlık tedbirleri mutlaka alınmalıdır. Bu, sadece sanatçılar için değil, organizasyona katılan herkes için önemlidir” ifadelerini kullandı.

SPAZMLAR VE RİTİM BOZUKLUKLARI KRİZİ TETİKLEYEBİLİR

Kalp krizlerinin sadece damar tıkanıklığıyla değil, kalpte oluşan spazmlarla da meydana gelebileceğini belirten Dr. Şarkışlalı, bu durumun ani ölümlere neden olabileceğini söyledi. “Spazm da kalp krizine yol açabilir. Eforla birlikte ritim bozukluğu tetiklenebilir. Bu nedenle kalp rahatsızlığı riski taşıyan bireylerin düzenli kontroller yapması ve belirtileri ciddiye alması hayati önem taşır” dedi.

KALP KRİZİNİN BELİRTİLERİ VE KRİZ ANINDA YAPILMASI GEREKENLER

Kalp krizinin en yaygın belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu belirten Şarkışlalı, bu ağrının sol kola, sırta ve çeneye yayılabileceğini söyledi. Nefes darlığı, terleme, mide bulantısı ve bayılma hissi gibi belirtilerin de kriz belirtileri olabileceğini belirten uzman doktor, kriz anında hemen 112’nin aranması ve ilk yardım müdahalesinin yapılmasının hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.

KALP SAĞLIĞI İÇİN DÜZENLİ KONTROLLER İHMAL EDİLMEMELİ

Dr. Kamil Şarkışlalı, kalp hastalıklarının önlenebilir hastalıklar arasında yer aldığını belirterek, özellikle 40 yaş üstü bireylerin yılda en az bir kez kardiyolojik kontrolden geçmesi gerektiğini ifade etti. “Beslenmeye, strese ve egzersize dikkat edildiği takdirde kalp hastalıklarının büyük ölçüde önlenebileceğini” söyleyen uzman doktor, risk taşıyan bireylerin doktor tavsiyelerini dikkate almasının önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Diyabet kalbi de vuruyor: Risk 4 kat fazla

Şeker hastalığında kan şekeri kontrolünün sağlanamaması kısa ve uzun dönemde istenmeyen sonuçlar doğurabilir.İç Hastalıkları Uzm. Dr. Serdal Baysal, halk arasında ’şeker hastalığı’ olarak bilinen diyabetin kalp damar hastalığı riskini 4 kat arttığını ifade etti.

Alzheimer riskini azaltmak mümkün

Diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi rahatsızlıkların Alzheimer riskini doğrudan etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, yaşam tarzı değişiklikleriyle demans riskini yaklaşık yüzde 45 oranında azaltmanın mümkün olduğunu söyledi.

Uzmanlardan sıcak havalarda artan ‘Salmonella’ bakterisi uyarısı

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklık artışıyla çoğalan Samonella bakterisi tehlikesine karşı gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemini aktardı.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Prof. Dr. Kiraz: Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

Prof. Dr. Kiraz: Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

Her maden suyu aynı değil, içmeden önce etiketine bakın!

Görünüşte sıradan bir içecek… Oysa içindeki minerallerle vücudu baştan aşağı etkiliyor! Uzmanlar uyarıyor: “Her maden suyu aynı değil, içmeden önce etiketine bakın!”