Dünya’daki okyanuslar bir zamanlar yeşildi

Japon Bilim İnsanlarından İlginç Keşif: Dünya’nın Eski Okyanusları Yeşilmiş!

Japon bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Dünya’nın erken dönemlerinde okyanusların rengi bugünkü gibi mavi değil, yeşilmiş. Gezegenimizin yüzeyinin dörtte üçü sularla kaplı olduğundan, uzaydan bakıldığında ‘soluk mavi nokta’ olarak görülür. Ancak yapılan araştırmaya göre, milyarlarca yıl öncesinde durum farklıymış.

Araştırmacılar, okyanusların kimyasal yapısı ve fotosentezin evriminin, eski okyanusların yeşil tonlarına sebep olduğunu belirtiyor. Eski zamanlarda atmosferimizde oksijen olmadığı için, tek hücreli organizmalar okyanuslarda var olmuş. Karalardan taşınan demir ve volkanik faaliyetlerle okyanuslar yüksek miktarda demirle buluşmuş ve bu da okyanus rengini belirlemiş.

Araştırmacılar, Japonya’nın açıklarında bulunan Iwo Jima Adası çevresindeki suların yeşilimsi tonlara sahip olduğunu gözlemlemiş. Bu renk, oksitlenmiş demir türlerinden biri olan Fe(III) ile bağlantılı. Bu bölgede bulunan eski bakteri türleri ve mavi-yeşil algler, fotosentez sırasında özel bir pigment olan phycoerythrobilin (PEB) kullanarak yeşil ışık altında fotosentezi daha verimli hale getiriyorlar.

Araştırmalar, Arkeen dönemde, denizlerde oksijen olmadığını ve okyanusların oksijen açısından zengin olmadığını gösteriyor. Bu durumun, yeşil tonlardaki okyanuslara sebep olabileceği düşünülüyor. Zamanla fotosentezin gelişimiyle serbest oksijen okyanuslarda oluşmaya başlamış ve atmosferde birikmiş. Bu süreç, bilim dünyasında ‘Büyük Oksidasyon Olayı’ olarak biliniyor.

Gelecekte Güneş’in parlaklığının artmasıyla okyanusların kimyası tekrar değişebilir ve bu da okyanusların renginin mor, kahverengi veya yeşil tonlarına dönüşmesine yol açabilir. Araştırma, Dünya’nın okyanuslarının renginin sadece estetik bir özellik olmadığını, aynı zamanda gezegenimizin kimyasal evrimi ve yaşamın tarihine ilişkin önemli ipuçları taşıdığını gösteriyor.

Related Posts

Ormanların altındaki gerçek ortaya çıkıyor: Biyokütle uydusu göreve başladı

Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni nesil uydusu, ormanların iç yapısını ilk kez bu netlikte görüntüleme kapasitesine sahip. 20 yıl sonra hayata geçen bu görev, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir veri kaynağı sunuyor.

Yeni akıllı kapsül teknolojisi, günlük ilaç kullanımını kökten değiştiriyor

İlaç kullanımında zamanlama, birçok kronik hastalığın tedavisinde kritik öneme sahiptir. UC San Diego’da geliştirilen yeni akıllı kapsül teknolojisi, karmaşık ilaç dozlama programlarını tek bir hapla yönetmeyi mümkün kılarak sağlık …

e-Devlet tarife karşılaştırma sistemi erişime açıldı: En uygun tarife kolayca bulunabilecek

Tarife karşılaştırma sistemi e-Devlet üzerinden erişme açıldı. Vatandaşlar artık cep telefonu ve sabit internet tarifelerini/kampanyalarını BTK tarife karşılaştırma sayfası üzerinden kolaylıkla yapabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı …

AOC Q27G4Z monitör tanıtıldı: İşte özellikleri ve fiyatı

AOC, oyunculara yönelik yeni monitörü Q27G4Z monitör modelini Çin pazarında satışa sundu.  Yeni model geçen yıl piyasaya sürülen orijinal modelden farklı olarak ekran paneli ve haliyle parlaklıkta kırpmaya gidiyor.  AOC Q27G4Z özellikleri ve …

DDR5 hız rekoru bir kez daha kırıldı: 12.774 MT/s seviyesine ulaşıldı

DDR5 RAM standardının giderek yaygınlaşmasıyla hız aşırtma alanında arka arkaya rekorlar gelmeye devam ediyor. Son olarak rekorlar listesi bir kez daha değişti. G.Skill Trident Z5 serisi ile yapılan son denemede 12.774 MT/s değerine ulaşan …

Ucuz ve dayanıklı: Ulefone Armor X32 tanıtıldı

Ulefone, dünyaın ilk çift ekranlı sağlam telefonu Armor 30 Pro’nun ardından uygun fiyatlı bir model tanıttı. Popüler Armor serisine eklenen yeni model, uygun fiyatlı ve zorlu koşullara dayanıklı akıllı telefon arayanlara hitap ediyor. Ulefone Armor …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir