Ekonominin sırtındaki yük: “Tam yükseliş getirecekti ki…”

TÜİK Enflasyon Verileri ve Ekonomiye Yansımaları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre yıllık bazda enflasyon %37,86, aylık bazda ise %3 olarak gerçekleşti. Beklentilerin altında gerçekleşen bu oranlar, ekonomistler tarafından değerlendirildiğinde çok iyimser bulunmamıştır. Enflasyon oranındaki bu durum pek çok sektörü etkilemeye devam edecektir. Piyasalar ise enflasyon oranını dikkatle takip etmektedir.

Ekonomist Barış Soydan, açıklanan enflasyon verileri ile siyasi kararların ekonomiye etkisi arasındaki ilişkiye dair çarpıcı bir değerlendirme yaptı. Soydan’a göre, beklenen enflasyon oranlarının altında gerçekleşmesi piyasalarda kısmi bir olumlu etki yaratmış olsa da, gün içerisindeki siyasi gelişmeler bu olumlu etkiyi tersine çevirebilir.

Ekonomist Soydan’ın yaptığı bir açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Enflasyonun beklentilerin biraz altında gelmesi ve yıllık bazda gerileme yaşanması aslında borsanın yükselmesini sağlayacaktı ancak TÜSİAD Başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu Başkanı’na yönelik yeni iddianame haberleriyle birlikte borsa artıdan eksi yöne geçti.”

Türkiye ekonomisi son yıllarda derinleşen bir krizle karşı karşıyadır ve ekonomi yönetimi, uçuruma giden ekonomiyi frenlemek adına birçok önlem ve radikal politikalar almıştır. Ancak ekonomistlere göre, siyasi gelişmeler ekonomide belirleyici bir faktör olmaya devam etmektedir. Siyasi gerilimler, ekonomideki göstergelerin negatif yönde ilerlemesine neden olmaktadır.

Merkez Bankası’nın doları baskılamak ve Türk Lirası’nı desteklemek amacıyla aldığı düzenlemelerin, dolar rezervlerindeki erimenin önüne geçmeyi amaçladığı birçok ekonomist tarafından vurgulanmaktadır.

19 Mart Sonrası Merkez Rezervlerinde Yaşanan Kayıplar

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilerek tutuklanmasının yaşandığı 19 Mart’ın ardından Merkez rezervlerinde büyük kayıplar yaşanmıştır. Birçok ekonomik gösterge olumsuz yönde seyretmiş, sonraki haftalarda ise kısmi iyileşmeler görülmüş olsa da rezervlerdeki kayıplar telafi edilememiştir.

Ekonomi yönetimi aldığı sıkı önlemlerle bu duruma çözüm ararken, ekonomistler siyasi gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkisine dikkat çekmektedir.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da, siyasi gelişmelerin ekonomiye etkisini değerlendirirken şu ifadeleri kullanmıştır: “Son 10 yılda yaşadıklarımızdan bir özlü söz çıkar deseniz ilk aklıma gelen şu olurdu: Parasal olmayan sorunlar parasal tedbirlerle çözülemez.”

Eski Hazine Müsteşarı ve Ekonomist Mahfi Eğilmez ise, TCMB’nin son düzenlemeleri ve rezervlere ilişkin yazdığı bir yazıda benzer bir görüşü dile getirerek, Türkiye’nin ekonomik dengelerini yeniden sağlamak için siyasi ve hukuki yapıda radikal değişikliklere ihtiyacı olduğunu ifade etmiştir.

Related Posts

New York Borsası’nda düşüş: Home Depot sürprizi! (20 Mayıs 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,07 azalarak 42.762,49 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,25 azalışla 5.948,53 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,37 azalarak 19.144,68 puana indi. ABD’nin ekonomik ve mali görünümü yatırımcılar tarafından …

Siyasi krizin faturası dev holdingi vurdu: Binlerce kişi işsiz kalacak, mallarını da satacak

Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden Zorlu’da 4,9 milyar dolara çıkan borcun faturası çalışanlara çıktı. Holding borç yükünü hafifletmek üzere varlık satışları ve işten çıkarmaları içeren kapsamlı yeni bir stratejiyi devreye alıyor. ABD merkezli …

Altın güne düşüşle başladı: Gram ne kadar oldu?

Altın güne düşüşle başladı: Gram ne kadar oldu?

Milyonların gözü bu kararda: Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak?

Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne kadar ve ne zaman yatacak? 2025 Kurban Bayramı ikramiyesi tutarı kaç lira oldu? Emekli, dul ve yetimler bayram ikramiyesini ne zaman alacak? Ödemeler tahsis numarasına göre nasıl yapılacak? İşte ayrıntılar…

Kıtlığın faili İsrail, ‘kıtlık yaşanmaması’ için Gazze’ye gıda geçişine izin verdi

İsrail, Gazze’de soykırım saldırılarını sürdürürken bir yandan da neden olduğu açlığı silah olarak kullanıyor. İsrail’in gıda geçişlerine izin vermemesi nedeniyle bölgede kıtlık hat safhaya ulaşırken, Tel Aviv yönetimi geri adım attı. İsrail, ‘kıtlık yaşanmaması’ adına Gazze’ye gıda geçişlerine izin verileceğini açıkladı. Kararın, ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere İsrail’e uygulanan siyasi baskı nedeniyle alındığı aktarıldı. Kararın, aşırı sağcı itirazlara rağmen oylamasız alındığı da aktarıldı.

Kiralardaki artış ne zaman yavaşlayacak? Uzman isim açıkladı

Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam, enflasyondaki düşüşle birlikte kira artış hızının yavaşladığını belirterek, yaz aylarında fiyatların stabil kalacağını öngördü. Akçam ayrıca sosyal konut projeleri, elektronik kontrat düzenlemeleri ve ilan portallarına yönelik denetimlerin de piyasayı dengeleyici etki yapacağını söyledi.