Güney Kore, Çinli yapay zeka platformu DeepSeek’in kullanımını yasakladı

Güney Kore’nin Ulusal Veri Koruma Gözlemcisi, “yetkililerin Çinli yapay zeka platformu DeepSeek’in veri toplama uygulamalarıyla ilgili incelemelerini tamamlayana ve iyileştirmeler uygulayana kadar platformun, ‘geçici’ olarak askıya alındığını” açıkladı.

Güney Kore’nin Ulusal Veri Koruma Gözlemcisi, geçtiğimiz ay DeepSeek’ten veri toplama ve yönetim uygulamalarına açıklık getirmesini resmen talep etmiş ancak yanıt alamamışti. Şirketin Seul’de yerel bir temsilci ataması ve komisyonla aktif olarak işbirliği yapması gerekiyordu.

Bunun üzerine Güney Kore Kişisel Bilgileri Koruma Komisyonu, dün DeepSeek’in uygulamalarının yerel uygulama mağazalarından kaldırıldığını ve web hizmetine erişimin 15 Şubat Cumartesi günü saat 18.00’da askıya alındığını belirtti. Güney Kore devlet haber ajansında yer alan haberlere göre bu yasak, Çinli şirketin Güney Kore yasalarına “uyum sağlamak için” değişiklikler yapana kadar yürürlükte kalacak.

DeepSeek uygulaması, daha önce indirmiş olan Güney Koreli kullanıcılar tarafından kullanılmaya devam edilirken, Seul’ün veri gözlemcisi, soruşturmanın nihai sonuçları açıklanana kadar “hizmeti dikkatli kullanmaları” konusunda uyarıda bulundu.

DeepSeek şirketi, ocak ayında, ABD merkezli OpenAI şirketinin yapay zeka platformu olan ChatGPT ile karşılaştırılabilir bir performans sunduğunu iddia ederek, yapay zeka modeli R1’in açık kaynaklı bir versiyonunu yayınladı. Buna göre şirket, R1’in önemli ölçüde daha düşük bir maliyetle geliştirildiğini belirterek, bir “teknoloji silahlanma yarışını” tetikledi.

Abonelik modeliyle gelişmiş özellikler sunan ABD’li rakibinin aksine DeepSeek-R1’e ücretsiz olarak erişilebiliyor. Bu sayede DeepSeek, Apple’ın App Store ve Google Play sıralamalarında üst sıralara yükselirken, web tabanlı hizmetinde aşırı yüklenme nedeniyle zaman zaman kesintiler yaşanıyor.

ABD’de ve dünya çapında çok sayıda devlet kurumu ve işletme, DeepSeek’e erişimi sınırlandırmak için harekete geçerken, İtalya kısa süre önce ülke çapında bu tür bir kısıtlamayı uygulayan ilk ülke olmuştu. (ANKA)

 

Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

iOS 26 çıplaklık algıladığında kamerayı kapatacak

Apple’ın yeni işletim sistemi güncellemesi iOS 26, FaceTime kullanıcılarını doğrudan etkileyen yeni bir güvenlik özelliğiyle geliyor. Geliştirici betasında keşfedilen bu özelliğe göre, lamerada çıplaklık algılanması halinde hem görüntüyü hem de sesi otomatik olarak durduruyor.

Spotify’ın Haftalık Keşif bölümüne yeni özelleştirme seçeneği

Spotify’ın kullanıcılarına sunduğu Haftalık Keşif bölümüne artık farklı müzik türleri için buton eklendi.

Microsoft, Xbox tarafında toplu işten çıkarmalara hazırlanıyor

Microsoft’un yeniden yapılanma süreci, özellikle Xbox ekibini sert bir şekilde vuracak gibi görünüyor. İşten çıkarmaların çoğunun Avrupa bölgesinde olacağı tahmin ediliyor.

BYD’nin SEAL U modeli ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ seçildi

BYD SEAL U modeli Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) üyelerinin oylarıyla 2690 puan alarak, “Türkiye’de Yılın Otomobili” seçildi. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, “Hem elektrikli hem de şarj edilebilir hibrit versiyonuna sahip SEAL U, Türkiye’de Yılın Otomobili Ödülü’nü kazanarak, bu başarılara bir yenisi ekledi” dedi.

Son dakika… ChatGPT çöktü mü? Dünya genelinde ChatGPT’ye erişim sorunları yaşandı

OpenAI’ın yapay zeka asistanı ChatGPT’ye dünya genelinde erişim sorunları yaşandı. Uzun süren kesintinin ardından yapay zeka asistanı akşam saatlerinde yeniden kullanıma açıldı.