Kaspersky, YouTube üzerinden kripto para dolandırıcılığı tespit ettiğini duyurdu

Kaspersky Araştırmacıları Yeni Kripto Para Dolandırıcılığı Yöntemini Ortaya Çıkardı

Kaspersky araştırmacıları, kullanıcıları ücretsiz kripto varlıkları edinme maskesi altında para aktarmaya yönlendiren yeni bir kripto para dolandırıcılığı yöntemini ortaya çıkardığını bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, finansal konulara odaklanan YouTube videolarına bırakılan yorumlar aracılığıyla işleyen bu yöntem, yeni oluşturulan hesaplar tarafından yazılan yorumlar aracılığıyla gerçekleşiyor.

Yorumlar, sözde USDT token’ları içeren bir kripto cüzdanı için bir tohum ifadesini içeriyor. Tohum ifadeyi bilmek, genellikle kripto cüzdanındaki fonları kontrol etmek anlamına geldiğinden, kolay para beklentisiyle cezbedilen ve durumdan şüphelenmeyen kullanıcılar, kolayca dolandırıcıların tuzağına düşebiliyor.

Bu dolandırıcılık tekniği, güven oluşturmak için kripto para cüzdanlarının teknik varlığından faydalanıyor. Sağlanan cüzdan bilgileri gerçek ve USDT cinsinden bir bakiye mevcut olduğundan, kullanıcıları kandırmak kolaylaşıyor. Kullanıcılar işlem geçmişini de görüntüleyebiliyor.

Kullanıcı, tohum ifadesini kullanarak cüzdana erişmeye çalıştığında, USDT’yi çekmek için cüzdanda bulunmayan “TRX” (Tron) cinsinden belirli bir komisyon ücreti ödenmesi gerektiğini fark ediyor.

Kullanıcı ücreti karşılamak için kişisel cüzdanından TRX transfer ederse, bu fonlar derhal dolandırıcılar tarafından kontrol edilen başka bir cüzdana yönlendiriliyor. Yem cüzdanı, işlemleri yetkilendirmek için ek izinler gerektiren bir çoklu imza hesabı olarak yapılandırılıyor. Tuzağa düşen kişi, “komisyonu” ödedikten sonra doğrudan para transfer etmeye çalışsa bile, bu mümkün olmuyor.

“Dikkatlice düzenlenmiş bir dolandırıcılık yöntemi”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Kıdemli Web İçerik Analisti Olga Svistunova, bu yöntemin “etik değerleri şüpheli” olan kişileri hedef aldığını belirtti.

Svistunova, “Ne demişler, ‘Kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, muhtemelen öyledir.’ Bu yöntem, kullanıcılara başkalarının nimetlerinden faydalanma vaadi sunuyor. Ancak gerçekte, kullanıcı farkında olmadan dikkatlice düzenlenmiş bir dolandırıcılığın kurbanı oluyor.” ifadelerini kullandı.

Kripto para platformlarıyla etkileşime geçerken dikkatli olmanın ve etik davranmanın önemini sürekli vurguladıklarını aktaran Svistunova, “Dolandırıcılar, tekniklerini geliştirmeye devam ediyor. Bu da kullanıcıların dikkatli ve bilgili olmalarını çok daha önemli hale getiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaspersky uzmanları, kriptoyla ilgili faaliyetlerde bulunurken çevrim içi ücretsiz kripto varlıklarına şüpheyle yaklaşılması; çevrim içi dolandırıcıları tespit etmek için Kaspersky Daily’de yer alan ipuçlarının okunması; yalnızca saygın ve denenmiş kripto cüzdan uygulamaları ile borsa internet sitelerinin kullanılması; resmi siteler üzerinden oturum açarak uygulamaların yasal kaynaklardan indirilmesi; kimlik avı sitelerine erişimi veya kötü amaçlı yazılım çalıştırmayı engelleyen kapsamlı bir bilgisayar ve akıllı telefon koruma çözümü kullanılmasını öneriyor. (AA)

Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

iOS 26 çıplaklık algıladığında kamerayı kapatacak

Apple’ın yeni işletim sistemi güncellemesi iOS 26, FaceTime kullanıcılarını doğrudan etkileyen yeni bir güvenlik özelliğiyle geliyor. Geliştirici betasında keşfedilen bu özelliğe göre, lamerada çıplaklık algılanması halinde hem görüntüyü hem de sesi otomatik olarak durduruyor.

Spotify’ın Haftalık Keşif bölümüne yeni özelleştirme seçeneği

Spotify’ın kullanıcılarına sunduğu Haftalık Keşif bölümüne artık farklı müzik türleri için buton eklendi.

Microsoft, Xbox tarafında toplu işten çıkarmalara hazırlanıyor

Microsoft’un yeniden yapılanma süreci, özellikle Xbox ekibini sert bir şekilde vuracak gibi görünüyor. İşten çıkarmaların çoğunun Avrupa bölgesinde olacağı tahmin ediliyor.

BYD’nin SEAL U modeli ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ seçildi

BYD SEAL U modeli Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) üyelerinin oylarıyla 2690 puan alarak, “Türkiye’de Yılın Otomobili” seçildi. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, “Hem elektrikli hem de şarj edilebilir hibrit versiyonuna sahip SEAL U, Türkiye’de Yılın Otomobili Ödülü’nü kazanarak, bu başarılara bir yenisi ekledi” dedi.

Son dakika… ChatGPT çöktü mü? Dünya genelinde ChatGPT’ye erişim sorunları yaşandı

OpenAI’ın yapay zeka asistanı ChatGPT’ye dünya genelinde erişim sorunları yaşandı. Uzun süren kesintinin ardından yapay zeka asistanı akşam saatlerinde yeniden kullanıma açıldı.