Rusya’da 26.6 milyar dolarlık servet el değiştirdi

Rusya Kamulaştırma Operasyonunda Dev Şirketleri Devlet Kontrolüne Aldı

Başsavcı İgor Krasnov, dün gerçekleşen genişletilmiş kurul toplantısında, toplam değeri 2,4 trilyon ruble (yaklaşık 26,6 milyar dolar) olan özel mülkiyetin devlet kontrolüne geçtiğini açıkladı.

Krasnov, devlete iade edilen beş stratejik işletmeden dördünün yabancıların elinde olduğunu vurguladı. Bu şirketlerin kârlarını düşman ülkelere aktardığını, altyapı yatırımları yapmadığını, sosyal yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve vergi ödemediğini belirtti. Ayrıca Ukrayna ordusuna finansman sağladığını iddia etti.

Kamulaştırılan Varlıklar Gelire Dönüştü

Türkrus’un haberine göre, kamulaştırılan şirketlerin elde ettiği ilk gelirler, devlet bütçesine giriş yapmaya başladı. Rusya Federal Varlık Yönetimi Ajansı Başkanı Vadim Yakovenko, geçen yıl özelleştirme yoluyla 132 milyar ruble (yaklaşık 1,5 milyar dolar) gelir elde edildiğini ve bunun büyük kısmının kamulaştırılan varlıkların satışından sağlandığını açıkladı.

Rusya, kamulaştırdığı varlıkları satışa çıkararak önemli gelirler elde etti. Örneğin, Rolf Grubu 35 milyar rubleye (388 milyon dolar), kimya sektöründeki bazı firmalar 38 milyar rubleye (421 milyon dolar) satıldı. Tarım sektöründen elde edilen gelir ise 42 milyar ruble (465 milyon dolar) oldu. Maliye Bakanı Anton Siluanov, bu yıl kamulaştırılan varlıklardan en az 100 milyar ruble (1,1 milyar dolar) gelir beklediklerini dile getirdi.

2024 yılına kadar en az 67 şirketin kamulaştırıldığı Rusya’da, bu şirketlerin toplam geliri 807,6 milyar ruble (yaklaşık 9 milyar dolar) ve varlıklarının toplam değerinin 544,7 milyar ruble (yaklaşık 6 milyar dolar) olduğu tahmin ediliyor. 2023 yılında kamulaştırılan şirketlerin toplam varlık değeri 483,5 milyar ruble (yaklaşık 5,4 milyar dolar) iken, 2022’de bu rakam 280,5 milyar ruble (yaklaşık 3,1 milyar dolar) olarak belirlendi.

Devlet, 2025’te Kamulaştırmaya Hız Verdi

2025 yılının başlarında kamulaştırma süreci hız kazandı ve devlet, Rusya’nın en büyük tahıl tüccarı Rodnye Polya, dev depo sahibi Raven Russia ve Moskova’nın en yoğun ikinci havalimanı olan Domodedovo’nun mülkiyetini devraldı. Ayrıca, AB İnbev Efes şirketinin Rusya’daki hisselerinin kontrolü de devlet tarafından yetkilendirilen bir şirkete devredildi.

Related Posts

Ekonomistlere göre Şimşek yönetiminde uygulanan ekonomi politikası yanlış: Reçete yurttaşa ağır

Ücretliler ve emekliler temmuzda da yoksulluğa mahkûm edildi. Ekonomi yönetimi “başarıdan” söz ederken iktisatçılar krizin derinleştiğini halkın yaşayamaz hale geldiğini belirtiyor.

Akaryakıta yeni zam yolda: Tabelalar tekrar değişiyor!

Akaryakıta yeni zam yolda: Tabelalar tekrar değişiyor!

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (7 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,35 değer kaybederek 10.136,76 puana indi. Cuma günü 10.275,75 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 137,84 puan azalışla 10.137,91 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Resmi Gazete’de yayımlandı: Çatalca’da dev arsa satılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan ilanlarla İstanbul, Konya, Niğde ve Sivas’ta toplam yüzbinlerce metrekarelik arsa satışları için düğmeye bastı. En dikkat çekici satış ise İstanbul Çatalca’da 155 milyon TL bedelle gerçekleşecek olan 103 dönümlük arsa için açılan ihale oldu.

Migros kendi markaları raflardan indirdi

İsviçre’nin en büyük perakende gruplarından Migros, uluslararası markalaşma faaliyetlerine son verdi. Şirketin sanayi biriminin başındaki Matthias Wunderlin’in “Schweiz am Wochenende” gazetesine verdiği röportajda, Frey çikolata gibi ürünlerin artık …

Doğalgaz zammı sonrası ne yapılmalı? Uzmanı anlattı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, doğalgaz zammı nedeniyle iktidara seslenerek yapılması gerekenleri sıraladı. Sezer, “Doğalgaza yapılan zammı yenileri izleyecek, yoksulların enflasyonu …