Türkiye emekli ülkesine dönüşüyor! Sosyal güvenlikte alarm zilleri çalıyor

Sosyal Güvenlik Sisteminde Türkiye’de Emekli ve Çalışan Sayıları

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2024 yılı verilerine göre Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi ciddi bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Ülke genelinde 25,6 milyon aktif sigortalıya karşın, 16,6 milyon pasif sigortalı bulunmaktadır. Bu pasif sigortalıların 12 milyonu doğrudan emekli maaşı almaktadır. Ancak özellikle bazı illerde emekli sayısının çalışan sayısını geçmesi, sistemin sürdürülebilirliği açısından endişe verici bir durum oluşturmaktadır.

Emeklinin Çalışandan Fazla Olduğu İller

SGK’nın il bazlı verilerine göre; Zonguldak, Sinop, Giresun, Bartın ve Balıkesir, Türkiye’de emeklilerin çalışanlardan fazla olduğu beş il arasında yer almaktadır.

Zonguldak: Şehirdeki her 10 kişiden 3’ü emekli konumundadır.

Sinop: Nüfusun yaklaşık yüzde 29’u emekli maaşı almaktadır.

Giresun: Emekli sayısı, çalışan sayısını aşmış durumdadır.

Bartın: Aktif çalışana göre pasif sigortalı sayısı oldukça fazladır.

Balıkesir: Emekli sayısı, çalışan sayısını geçmektedir.

Bu illerdeki aktif/pasif oranı neredeyse 1’in altındadır, yani bir çalışana neredeyse bir emekli düşmektedir.

Kritik Eşik Aşıldı: 1.61 Çalışan 1 Emekliye Yetiyor Mu?

Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre, 2024 yılında Türkiye genelinde aktif/pasif oran 1.61’e gerilemiştir. Bu durum, bir çalışanın bir emekliyi finanse etme sınırlarına yaklaşıldığını göstermektedir. Uzmanlar, ideal oranın 3 ila 4 çalışanın bir emekliye destek olması gerektiğini belirtmektedir. Ancak mevcut durum, sosyal güvenlik sisteminin her geçen yıl daha da zorlanmakta olduğunu ortaya koymaktadır.

Sırada Hangi İller Var?

Beş ilin dışında bazı şehirlerde de emekli ve çalışan sayıları arasındaki dengesizlik hızla artmaktadır. Amasya, Artvin, Çorum ve Edirne gibi iller, bu dengesizlikten etkilenen şehirler arasında yer almaktadır. Eğer bu trend devam ederse, bu iller de yakında emekli nüfusun çalışan sayısını geçtiği iller arasında yer alabilir.

Amasya: Aktif çalışan sayısı, emekli sayısına oldukça yakındır.

Artvin: Çalışan ve emekli sayıları arasında ufak bir fark bulunmaktadır.

Çorum: Çalışan ve emekli sayıları arasında denge sağlanmaya çalışılmaktadır.

Edirne: Emekli ve çalışan sayıları arasındaki fark minimaldir.

Sosyal Güvenliğin Nefes Aldığı Bölgeler de Var

Öte yandan bazı şehirlerde sistem hâlâ denge içinde çalışmaktadır. Örneğin; Şırnak, Şanlıurfa ve Mardin gibi iller, yüksek çalışan sayıları ile dikkat çekmektedir.

Şırnak: Çalışan ve emekli sayıları arasında büyük bir fark bulunmaktadır.

Şanlıurfa: Emekli sayısı, çalışan sayısına oranla oldukça düşüktür.

Mardin: Çalışan ve emekli sayıları arasındaki denge gözle görülebilirdir.

Bu veriler, genç nüfusun yoğun olduğu illerde sosyal güvenlik sisteminin daha sağlam olduğunu göstermektedir.

Emeklilikte Yeni Kriz Kapıda Mı?

Türkiye’de emeklilik sistemindeki bu dengesizlik, gelecekte daha büyük bir krize yol açabilir. Son yıllarda emekli olanların sayısı göz önüne alındığında, sosyal güvenlik sisteminin üzerindeki yükün giderek arttığı öngörülmektedir. Uzmanlar, aktif çalışan sayısının artırılması ve emeklilik sisteminde reform yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulunmaktadır.

Related Posts

Yılın ilk 3 ayında 3,1 milyon doları aşan hamsi ihracatı

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde yapılan hamsi ihracatı 3 milyon 143 bin 252 dolara ulaştı.

Sağlık turizmine yeni ayar

Gelişmiş sağlık altyapısı, uzman kadroları ve fiyat avantajıyla sağlık turizminde küresel anlamda adından söz ettiren Türkiye, bu alanda yeni bir düzenlemeyi devreye aldı.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda demir yollarına 63 milyar dolarlık yatırım yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yollarında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 23 yılda yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda yüzde 92 ilerleme sağlanırken, seyahat süresi 50 dakikaya düşecek.

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

5 milyon TL’nin 1 aylık getirisi rekor kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz artışı sonrası bankalar, mevduat faizlerinde rekabeti yeniden kızıştırdı. Özellikle yüklü birikimi olanlar için bankaların sunduğu yüksek faiz oranları dikkat çekerken, 5 milyon TL’nin 1 aylık vade sonunda sağlayacağı kazanç adeta uçuşa geçti.

Tarife savaşında kâr-zarar hesabı

ABD ile süregelen ticaret savaşının belirli sektörlerde ağır ekonomik sonuçlara yol açması, Çin’i bazı gümrük vergilerini gözden geçirmeye itti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir