Vatandaş artık küçükbaşa da ortak girmeyi düşünüyor

Osmaniye’nin Kadirli İlçesinde Kurbanlık Satıcıları: Maliyetler Arttı, Kurbanlık Fiyatları Yükselmeli

Kadirli’de kurbanlık satıcıları, maliyetlerin önemli ölçüde yükseldiğini belirterek, bu durumun kurbanlık fiyatlarına da yansıması gerektiğini söyledi.

Kurbanlık satıcısı Duran Arslantaş, konuyla ilgili şunları söyledi:

“BIRAKMAYI DÜŞÜNÜYORUM”

“Ben küçükbaş hayvan besliyorum. Geçen sene yemin torası 400 liraydı, bu sene 650-670 lira. Kurbanlığın kilosunun 370-400 liraya kadar çıkması gerekiyor bunun, yoksa kurtarmıyor bizleri. Bunun bit iğnesi var, ilaçları var, hapı var, akşama kadar geziyorsun, emeği kolay değil. Bırakmayı düşünüyorum, kurtarmıyor.”

SAMAN 2 KATINA ÇIKTI

Başka bir besici Mehmet Akbaş ise “Bu sene kurbanlığın kilosunun 350 lira olması lazım. Arpaya, küsbeye güç yetmiyor, fenni yeme, hazır yemlere, hiçbir şeye güç yetmiyor. Saman 80 liraydı, 160 lira oldu. Diğer yemler de 350 liradan 700 lira oldu, 650 lira oldu, 600 lira oldu” ifadelerini kullandı.

Hayvan tüccarlığı yapan Ufuk Kubilay da “Tüccarım, üretici yem maliyetleri yüksek olduğundan, süt para etmediğinden bütün hayvanlarını satıyor. Hayvancılık bitiyor. Küçükbaş, büyükbaş tüketiliyor, köylü zor durumda, bu işi bırakıyor” şeklinde konuştu.

“ARTIK İNSANLAR KÜÇÜKBAŞA ORTAK GİRMEYİ DÜŞÜNÜYOR”

Artan maliyetlerden dert yanan besici Samet Kocaman da şunları dile getirdi:

“Kadirli’de kurbanlık besliyorum. Bu sene maliyetler çok olduğu için geçen seneye göre yüzde yüz her şey artmış durumda, zararına bakıyoruz. Hatta geçen iki kişi geldi kurbanlık bakmaya, aralarında şakalaştılar ‘Ortak mı girsek küçükbaşa, kurbanlığa’ dediler.

Arpanın torbası 580 lira oldu, küsbenin torbası 600 lira oldu. Geçen sene 300-350 lira civarındaydı, yüzde yüz artış oldu. Çok perişan vaziyetteyiz, maliyetler çok arttı. Geçen seneye oranla fazla soran da yoktu zaten kurbanlığı. Böyle giderse çiftçi, çiftçilik yapmayacak, hayvancı, hayvancılığı bırakacak. Millet tarlasını takımını ekmeyecek. Seneye artık kurbanlık bile besleyemeyeceğiz. Et krizi bundan dolayı. Üretici üretimi bıraktığı için et krizi başlıyor.

Maliyetler çok yüksek, aldı başını gidiyor. Üreticinin sonu hüsran. Evinde oturacak, mala mülke bakmayacak. Milletin alım gücü o kadar düşmüş ki, normalde büyükbaşa ortak girilir artık insanlar küçükbaşa ortak girmeyi düşünüyor. Durumlar o kadar kötü yani.”

Related Posts

İngiltere’den Rusya’ya yeni yaptırımlar

İngiltere, Rusya’nın askeri, enerji ve finans sektörleri ve bazı kişi ve kurumları hedef alan 100 yeni yaptırım açıkladı.

Eurovision’da ‘İsrail’ tartışması: Halk oylamasının şeffaflığı sorgulanıyor

İsviçre’nin Basel kentinde yapılan Eurovision Şarkı Yarışması’nda İsrail’in ikinci olmasını sağlayan halk oylaması tepki toplarken, yarışma organizatörü Avrupa Yayın Birliğinin (EBU) şeffaf olmadığı öne sürüldü. Basel’de 17 Mayıs’ta yapılan …

Türkiye’nin 4. mobil operatörü kuruluyor

Türkiye’de hizmet veren Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom’un ardından yeni bir mobil operatör için geri sayım başladı.

Çinli uzmandan çarpıcı kehânet: Geleceğin lider ülkesini açıkladı

Princeton Üniversitesi uzmanlarından Kyle Chan, The New York Times’a verdiği demeçte dünyanın geleceğine dair karamsar bir tablo çizdi. Chan’a göre, “Çin Yüzyılı” çoktan başladı ve tarihçiler gelecekte bu sürecin dönüm noktasını Donald Trump’ın …

Demokratlardan Katar’ın Trump’a hediye ettiği lüks jete karşı yasa teklifi

ABD Senatosu’nda Demokrat Parti Lideri Chuck Schumer, Katar tarafından Başkan Donald Trump’a hediye edilmek istenen lüks jetin makam uçağı olarak kullanılmasını engellemek amacıyla yasa teklifi hazırladı. “2025 Başkanlık Hava Taşımacılığı Güvenlik Yasası” adını taşıyan teklif, yabancı devletlerden alınan uçakların başkanlık uçağı olarak kullanılmasını yasaklamayı hedefliyor.

Orban: Ukrayna’nın AB’ye katılımı Macaristan için en büyük tehdittir

Macaristan Başbakanı Orban, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) katılımının Macaristan için en büyük tehdit olduğunu belirtti.